Chemes ukončil projekt ekologizácie zdroja tepla

22.04.2008 Humenné

Humenné 22. apríla (TASR) - Kolaudáciou odsírovacej jednotky spalín pre uhoľné kotly ukončil v týchto dňoch Chemes, a. s. , Humenné, projekt Ekologizácie zdroja tepla s nákladmi 231 miliónov Sk (7.113.602 eur).
Hlavným cieľom projektu, ktorý spoločnosť realizovala päť rokov v troch etapách, bolo zlepšenie kvality ovzdušia v meste a jeho okolí. Podľa riaditeľa úseku technického rozvoja spoločnosti Štefana Brinkoša v prvej etape sa výstavbou látkového filtra zachytili tuhé znečisťujúce látky - tzv. popolček. Druhá etapa spočívala v znížení oxidov dusíka inštalovaním nízkoemisných horákov na plynový kotol. \"Tretia najväčšia etapa ekologizácie spočívala v odsírení spalín, ktoré obsahujú oxidy síry, tie sa privádzajú do absorbera, kde sú sprchované. Tým dochádza k ich redukcii. Percentuálne klesnú až o 90 až 95 percent a viac, \" uviedol dnes pre TASR Brinkoš. Dodal, že pre tzv. mokrú odsírovaciu jednotku bola použitá unikátna technológia nemeckej firmy. Unikátnosť spočíva v tom, že absorber - srdce odsírenia - je betónový a je vystlaný polypropylénovou fóliou.
Projektom ekologizácie zosúladila spomínaná spoločnosť všetky požadované hodnoty z hľadiska vypúšťania emisií, čím sa stala výrobcom čistých energií.
Na realizáciu projektu prispelo 50 % Ministerstvo životného prostredia SR prostredníctvom štrukturálnych fondov Európskej únie.
 

Vyberte región